Wiosenna rolada

Wiosenna rolada

Czekając w przychodni lekarskiej, przeglądałam gazetę. Już teraz nie pamiętam co to było za pismo, na pewno babskie bo z przepisami. Spodobała mi się kolorowa rolada, zrobiłam więc zdjęcie. Niestety niezbyt wyraźne. Bez tytułu i opisu wykonania. Ale utkwił mi w głowie jej widok, przypomniałam sobie o niej i postanowiłam wykonać. Ciasto na biszkopt w miarę czytelny zrobiłam, krem był inny ale nie do odczytania więc zrobiłam krem budyniowy. Rolada była ozdobiona na pomarańczowo, mogłaby to być brzoskwinia, ja do swojej zrobiłam galaretkę malinową. Tak aby jej smakiem odgonić zimę a przywołać wiosenne promyki słońca.
Od rana mam kuchnię skąpaną w słońcu, pyszną roladę i herbatkę malinową. Lubię tak zaczynać dzień.

Rolada wiosenna z kremem budyniowym

Składniki:
Biszkopt:
– 5 jajek
– 110 g cukru
– 75 g mąki + 7 g mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 7 g kakao
Krem:
– 200 g masła
– 400 ml mleka
– 1 budyń śmietankowy
– 40 g cukru
– galaretka albo owoce

Przygotowanie:
Biszkopt: Jajka ubić, cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier, następnie 75 g przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części do jednej dodać resztę mąki i wymieszać. Do drugiej części dodać kakao i delikatnie wymieszać.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto nałożyć do szprycy albo do woreczków foliowy (zrobić dziurkę w jednym rogu) i wylewać ciasto pod ukosem na przemian raz biały pasek raz ciemny pasek.


Biszkopt piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15 minut.
Po upieczeniu położyć wierzchem na ścierce i delikatnie oderwać papier, następie biszkopt zrolować razem ze ścierką.
Krem: Budyń ugotować według opisu na opakowaniu (dodać mniej mleka) i przestudzić, co jakiś czas mieszając aby nie powstał kożuszek. Masło utrzeć na puszystą masę, cały czas miksując dodać schłodzony budyń.

Rolada z kremem i galaretką
Schłodzony biszkopt delikatnie rozwinąć posmarować wewnątrz kremem, w z dłuż jednego boku (tego od którego zaczynamy zwijać roladę) położyć pokrojone owoce albo pokrojoną w kostkę galaretkę (ja dałam galaretkę malinową), następnie roladę ciasno zwinąć. Udekorować i schłodzić.

Rolada z kremem budyniowym
Zajadając pyszną roladę i popijając ją herbatą malinową przypominam o trwającym konkursie Herbapolu, który trwa do końca dzisiejszego dnia (do 23,30). Zapraszam bo warto, do wygrania są 2 zestawy, w każdej po 4 rodzaje pysznych owocowo-ziołowych herbat.

  • Inspiracja w przychodni, szacun ;] Rolada fajnie wygląda.

  • Zjedz mnie – Dziękuję, nie powiem tylko w jakiej bo byłby jeszcze większy szok ;) Pozdrawiam

  • Ale śliczna! Ja chcę kawałek!;-)

  • super wygląda :)

  • piękna rolada :)) Myślałam o roladzie w ten weekend ale jakoś za szybko mi uciekł i czasu zabrakło.
    Super :)

  • poproszę odrobinę ;)

  • Ale piękna, kolorowa! No śliczna jest!:)

  • Grumko – dziękuję i zapraszam :)
    Zauberi – dziękuję
    Kasiu – w takim razie mam dla ciebie niespodziankę i prawdziwe wyzwanie ;)
    Dorotka – zapraszam, zostało jeszcze sporo :)
    Majano – dziękuję :)

  • bardzo ładnie wygląda z tą galaretką w środku:-)

  • Asiejko, dziękuję, pysznie też smakuje :)

  • Gosia

    Zrobiłyśmy ją dziś razem z córką, Maja oczywiście pomogła w wylizywaniu kremu z miski oraz podjadaniu galaretki:). Bardzo, bardzo dobre ciacho, efektowne i łatwe w wykonaniu. Przepis został wydrukowany i wpięty do segregatora z najlepszymi przepisami. Mniam!