Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Mam do zaproponowania pyszną sałatkę. Super szybką w przygotowaniu i świetnie nadającą się na stół wielkanocny, ale i nie tylko.

Sałatka warstwowa z tuńczykiem i groszkiem
Składniki:
– 4 jajka
– 1 puszka tuńczyka (w kawałkach) w sosie własnym
– 1 mała puszka zielonego groszku
– 100 g żółtego sera
– szczypiorek (cienki)
– pietruszka
Sos:
– 3 łyżki majonezu
– 2 łyżki jogurtu naturalnego albo śmietany
– sól, biały pieprz

Przygotowanie:
Zrobić sos dokładnie mieszając majonez z jogurtem, doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Sałatka z tuńczykiem
Jajka ugotować i schłodzić, obrać, oddzielić białka od żółtek. Białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i ułożyć w przezroczystej salaterce. Następnie układać kolejno odsączony groszek, odsączony i rozdrobniony tuńczyk, posiekany szczypiorek, starty na grubych oczkach ser. Sałatkę polać przygotowanym sosem, posypać startymi na małych oczkach żółtkami i posiekaną natką pietruszki.

  • Mniam! Pysznie się zapowiada ta sałateczka:)
    Pozdrawiam.

  • bardzo fajny pomysł, pozdrawiam

  • Wygląda smakowicie. Prawdziwa sztuka to odpowiednie nałożenie na talerz, aby nic nie straciła ze swej warstwowości :)

  • Majano, Zauberi, Wrotka – dziękuję i zapraszam do degustacji

  • Ja zawsze mieszałam wszystko razem, ale to prawda, w takiej formie zdecydowanie ładniej będzie się prezentować na stole :) Pozdrówki :)

  • Kasia

    Pyszna i nawet dla mnie wykonalna :) czekam na następne

  • Kasiu, cieszę się, że wyszła i że smakowało :)