Ryż z kolorowymi warzywami

Ryż z kolorowymi warzywami

Dziś polecam bardzo szybkie danie, a do tego smaczne i zdrowe. Polecam i dla dorosłych i dla dzieci. Wszystkie składniki świetnie się ze sobą komponują, a nasz mały brzdąc wyjadał z niego kolorowe warzywa, więc potrawa na naszym stole będzie gościć jeszcze nie raz.
A już wieczorem wyniki konkursu z Herbatą w tle.

Ryż z kolorowymi warzywami
Składniki:
– 1 podwójna pierś kurczaka
– 1 mała czerwona papryka
– 2 małe puszki marchewki z groszkiem (dałam groszek extra fine z marchewką mini kids D’aucy)
– 100 g ryżu
– zielona pietruszka
– sól, mielona ostra papryka, pieprz biały
– olej do smażenia

Przygotowanie:
Kurczaka oczyścić i pokroić w paseczki, wrzucić do garnuszka z podgrzanym olejem, przyprawić ostrą papryką i podsmażyć. Ryż ugotować na sypko.
Paprykę umyć i pokroić w drobną kosteczkę, dodać razem z ryżem do kurczaka. Na końcu dodać odsączoną marchewkę z groszkiem.

Ryż z kurczakiem i warzywami
Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać, chwilę dusić.
Przed samym podaniem posypać pokrojoną zieloną pietruszką.