Polędwiczki wieprzowe w sosie kremowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie kremowym

Tym razem mam do zaproponowania coś bardziej treściwego, czyli polędwiczki wieprzowe w delikatnym kremowym sosie. Ten rodzaj mięsa chyba zawsze jest delikatny, duszone w tak delikatnym sosie robią się jeszcze bardziej kruche. Polecam na uroczyste obiady.

Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosieSkładniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe (około 0,5 kg)
  • 200 g śmietanki 30 lub 36%
  • 50 g serka topionego śmietankowego
  • 50 ml wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz biały

Przygotowanie:
Polędwiczki opłukać, osuszyć i pokroić w plastry. Oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć na rozgrzanej patelni grillowej.

Polędwiczki wieprzowe w sosie
W garnuszku rozgrzać masło, wsypać mąkę i rozmieszać, dolać wody i energicznie wymieszać, dodać śmietankę i serek topiony, mieszać aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Przełożyć mięso i dusić pod przykryciem.

Polędwiczki wieprzowe w jasnym sosie
Polędwiczki doprawić do smaku. Podawać z kaszami.