Polędwiczki wieprzowe w sosie kremowym

Tym razem mam do zaproponowania coś bardziej treściwego, czyli polędwiczki wieprzowe w delikatnym kremowym sosie. Ten rodzaj mięsa chyba zawsze jest delikatny, duszone w tak delikatnym sosie robią się jeszcze bardziej kruche. Polecam na uroczyste obiady.

Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosieSkładniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe (około 0,5 kg)
  • 200 g śmietanki 30 lub 36%
  • 50 g serka topionego śmietankowego
  • 50 ml wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz biały

Przygotowanie:
Polędwiczki opłukać, osuszyć i pokroić w plastry. Oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć na rozgrzanej patelni grillowej.

Polędwiczki wieprzowe w sosie
W garnuszku rozgrzać masło, wsypać mąkę i rozmieszać, dolać wody i energicznie wymieszać, dodać śmietankę i serek topiony, mieszać aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Przełożyć mięso i dusić pod przykryciem.

Polędwiczki wieprzowe w jasnym sosie
Polędwiczki doprawić do smaku. Podawać z kaszami.



Komentarze do wpisu: “Polędwiczki wieprzowe w sosie kremowym

  1. Zauberi – polecam :)
    Wiosenko – :) takie są najlepsze, zwłaszcza że nie robi się ich za często
    Od kuchni – dziękuję, chusteczkę mogę podesłać bo polędwiczek już nie ma ;)
    Majano- dziękuję
    Tusia – dokładnie tak jak piszesz, sama pyszność :)

  2. ja nie daję soli przed smażeniem, wówczas pozostają mięciutkie, sól i poieprez daje po usmażeniu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>