Likier a’la Bailey’s

Likier a’la Bailey’s

Przepisów na podobny likier a’la Bailey’s w internecie jest sporo. Zamarzyło mi się stworzyć coś własnego i proszę. Jest. Likier wyszedł bardzo pyszny. W lodówce stoi już od dziewięciu miesięcy i smakuje wciąż tak samo a może i nawet lepiej (może dlatego że jest go coraz mniej). Wyszedł gęsty, kremowy, nie za słodki – taki w sam raz.
Zapraszam do degustacji. A tu znajdziecie łatwiejszy i szybszy w przygotowaniu przepis na likier karmelowy. Smacznego!

Z podanych składników wychodzi około 750ml likieru.

Likier a'la Bailey's Składniki:

  • 125 ml koniaku (dałam Antik Weinbrand 36%)
  • 125 ml whisky (dałam Old Smuggler 40%)
  • 250 ml śmietanki do ciast i deserów 30%
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie:
Mleko skondensowane gotować 2 godziny. Po ugotowaniu pozostawić puszkę w gorącej wodzie jeszcze przez około godzinę. Przestudzić (można ugotować dzień wcześniej).

Do garnka przełożyć masę z puszki, dodać śmietankę, kawę rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody i wszystko razem wymieszać (delikatnie zmiksować).
Na końcu dodać alkohole i ponowni wymieszać.
Przelać do butelki. Przechowywać w lodówce.