Chrusty piwne

Chrusty piwne

Po tłustej środzie nastał tłusty czwartek. Macie jeszcze siły na obżarstwo? Mam nadzieję że tak, bo mam do zaproponowania chruściki piwne. Jak każde chrusty, trzeba troszkę pracy w nie włożyć, dobrze wyrobić ciasto, następnie je roztłuc, rozwałkować, pociąć no i stać i stać i stać przy kuchence smażąc je.
Kto tego nie robił, musi koniecznie się przekonać, że warto. Takie faworki zrobione własnymi siłami całkiem inaczej smakują. A te piwne są bardzo kruche i mają świetny smak. Polecam wszystkim.

Chrusty piwneSkładniki:

  • 500 g mąki
  • 4 żółtka
  • 200 ml piwa
  • 15 g masła
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać do niej sól, żółtka i masło, dolewając piwo wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przez kilka minut ubijać wałkiem albo tak jak ja tłuczkiem do mięsa ale koniecznie gładką częścią.
Ciasto bardzo cienko rozwałkować, pokroić w paski szerokości około 3 cm i 10 cm długości. W środku zrobić nacięcie, przeciągnąć przez nie jeden z rogów.
Faworki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Gotowe faworki układać na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Jeszcze ciepłe posypać obficie cukrem pudrem.

Faworki piwne
Przepis na faworki pożyczyłam od Kasi z Wypieków ze smakiem, która kilka dni temu na swojej stronie  zachęcała do zrobienia ich. Kasiu, przepis pożyczyłam, faworki zrobiłam i wiesz co? Już go nie oddam bo faworki są pyszne. Dziękuję za pomysł.