Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

W sobotę było wspólne pieczenie z Kasią. Było nas sporo, ledwo nadążając za Kasią, wszyscy piekliśmy pyszną i aromatyczną babkę cytrynową. I w piękną słoneczną niedzielę mamy coś wyjątkowego do popołudniowej kawki. Babka jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu więc polecam wszystkim, koniecznie trzeba je wypróbować.

Babka cytrynowa

Składniki:
– 1 margaryna Kasia
– 340 g mąki
– 250 g drobnego cukru
– 4 jajka
– 1 cytryna
– 1 łyżka soku z limonki (niekoniecznie)
– 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Cytrynę wyszorować szczoteczką pod gorącą wodą, zetrzeć skórkę a sok wycisnąć do spodka.
Margarynę (temperatura pokojowa) utrzeć z cukrem, następnie dodawać pojedynczo jajka i ucierać na jednolitą masę.
Do masy dodać szklankę przesianej mąki razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Dodać sok z limonki (niekoniecznie, ja miałam małą cytrynę więc dodałam troszkę tego soku) oraz sok i skórkę z cytryny i drugą szklaną przesianej mąki. Wszystkie składniki dokładnie połączyć.

Babka z cytryną
Ciasto przelać do podłużnej prostokątnej formy (ok. 30 x 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C.
Przed wyjęciem koniecznie trzeba sprawdzić czy ciasto się upiekło (test suchego patyczka), po lekkim przestudzeniu posypać cukrem pudrem albo polukrować.

Przepis pochodzi ze strony Mojecisto.pl