Tort śmietankowo-czekoladowy

Tort śmietankowo-czekoladowy

Pyszny tort o lekkim kremie śmietankowym i słodkim akcencie nutelli. Szybki w wykonaniu a i efektowny. Polecam na różne okazje czy to walentynki, czy urodziny a nawet weekendowej wizyty rodziny czy kawki z koleżanką. Tort jest bardzo uniwersalny, zamiast kremu śmietankowego można użyć waniliowy, karmelowy czy inny o kolorze różowym.
A że Walentynki już za tydzień, więc moja propozycja i dekoracja tortu związana właśnie z tym świętem.
Dodam jeszcze, że tort warto zrobić dzień wcześniej i przechować go w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Krem elegancko zgęstnieje a ciasto zrobi się bardziej wilgotne. Wszystko razem ładnie się trzyma.

Tort śmietankowo-czekoladowy

Składniki:
Krem:
– 2 budynie śmietankowe
– 100 g cukru
– 500 ml mleka
– 100 g masła
Ciasto:
– 5 jajek
– 140 g cukru
– 120 g mąki
– 50 g nutelli
– 10 g gorzkiego kakao

Przygotowanie:
Krem: 400 ml mleka zagotować, w pozostałych 100 ml rozmieszać budyń i cukier. Wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszać aż budyń zgęstnieje (trzeba uważać aby nie zrobiły się kluski). Przestudzić od czasu do czasu mieszając aby nie zrobiła się skorupka na budyniu.
Masło utrzeć aż zrobi się gładkie, lśniące i lekko jasno żółte. Cały czas ucierając dodawać po łyżce budyniu.

Krem - Tort śmietankowo-czekoladowy
Ucierać aż krem stanie się jednolitą masą.
Ciasto: Jajka ubić, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie delikatnie wmieszać mąkę, nutellę i kakao.
Blaszkę o wymiarach 40×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na nim ciasto.


Biszkopt piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 10 minut. Przestudzić.
Biszkopt podzielić na 3 równe części (prostokąty). Blaty posmarować kremem budyniowym.

Przełożenie tortu śmietankowo-czekoladowego
Tort udekorować według uznania – okoliczności. Podzielić na równe kawałki.