Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem

Kto nie lubi takich potraw ręka do góry. Ja uwielbiam takie smaki, wszelkiego rodzaju pyzy, kopytka, makarony, oczywiście robione domowym sposobem, pampuchy czy pierogi. Wszystko co mączne i ziemniaczane zajmuje pierwsze miejsce w menu.
Oczywiście nie robię takich dań za często, są bardzo pracochłonne. Ale przez to że rzadko robione to i jeszcze bardziej pyszne.

Pyzy z mięsem

Składniki:
Ciasto:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 200 g mąki
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól

Farsz:

  • 0,5 kg pieczonej wieprzowiny (dałam schab)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • garść bułki tartej

Przygotowanie:
Ciasto: Ziemniaki obrać. Połowę ugotować, przestudzić i przepuścić przez praskę. Drugą połowę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (tak jak na placki ziemniaczane czy babkę) i bardzo dokładnie odcisnąć (bo inaczej będzie trzeba sporo mąki dodać aby ciasto się nie kleiło).

Ciasto na pyzy
Połączyć ze sobą ziemniaki, dodać jajka, mąki, sól i zagnieść dokładnie ciasto. Jeżeli ciasto jest jeszcze zbyt rzadkie, dodać mąkę, ciasto wychodzi podobne do tego na kopytka.
Farsz: Cebulkę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni, zmielić razem z pieczenią, dodać jajko, przyprawy i bułkę tartą. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Farsz na pyzy
Z ciasta odrywać małe kawałki, formować kulki i rozpłaszczać je. Na środku każdego placuszka układać po łyżeczce farszu. Dokładnie sklejać pyzy, formując zgrabne kuleczki.
Innym świetnym i sprawdzonym sposobem jest rozwałkowanie ciasta, lekko podsypując je mąką, wycinać kółka za pomocą kubka, układać na nich farsz i formować pyzy. Tak przygotowane pyzy wychodzą równiutkie.

W dużym garnku zagotować osoloną wodę i partiami wrzucać pyzy. Gotować około 5 minut od chwili, gdy pyzy wypłyną na powierzchnię.

Pyzy najlepiej smakują polane podsmażonym boczkiem i cebulką.