Pizza z białym sosem

Pizza z białym sosem

Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy, więc i u mnie dziś pizza, święto trzeba uczcić. Z tej okazji chciałam zaproponować pyszną pizzę serową. Tym razem nie jak zawsze sosem pomidorowym a sosem śmietanowo-ziołowym. Pizza wyszła pyszna, delikatna z aromatem czosnku i świeżo mielonego pieprzu.

Pizza z jasnym sosem

Składniki:
Ciasto:
– 300 g mąki
– 20 g drożdży
– 180 ml ciepłej wody
– 3 łyżki oleju
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki cukru
Sos:
– 150 ml śmietanki 30%
– sól (ostrożnie bo sery mogą być słone)
– świeżo mielony pieprz
– 2-3 ząbki czosnku albo czosnek granulowany
– bazylia, oregano
Farsz:
– 100 g sera salami
– 150 g sera Edam
– 2 pieczarki
– 1 nieduża cebula

Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę przesypać do miski, dodać sól, cukier, pokruszone drożdże, olej i ciepłą wodę. Zagnieść ciasto (jeżeli się klei, podsypać mąką). Pozostawić do wyrośnięcia.

Ciasto na pizze
Sos: Schłodzoną śmietankę przelać do miseczki, jeżeli jest wodnista, lekko ją ubić. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, dodać zmiażdżony czosnek lub czosnek granulowany. Dodać zioła i wymieszać.
Farsz: Sery zetrzeć na tarce o dużych oczkach (nie mieszać). Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.

Przygotowanie pizzy z jasnym sosem
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, delikatnie je rozciągnąć (rozwałkować) na pożądany kształt pizzy.
Posmarować sosem (kilkoma łyżkami), ułożyć ser salami (ja miałam w plastrach i taki położyłam), posypać cebulką, ułożyć pieczarki, polać sosem (2-3 łyżki), posypać startym serem i polać pozostałą częścią sosu.

Pizza z sosem śmietanowym
Pizzę włożyć od razu do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piec przez 15-17 minut.