Muffiny kawowe z chałwą

Muffiny kawowe z chałwą

Przepis na muffiny kawowe z chałwą i moje pierwsze wspólne pieczenie na odległość. Zgadałyśmy się z Kasią na temat chałwy i tak się złożyło że obie lubimy słodkości, pieczenie, kucharzenie a przede wszystkim właśnie chałwę waniliową. Chwila szperania po sieci i … tak, miłość od pierwszego zerknięcia. Zgodnie stwierdziłyśmy, że nie można przejść obok nich obojętnie.
Brakujące składniki dokupione z samego rana i o to są, pyszne, pachnące, idealne muffiny z aromatem kawy i smakiem chałwy.

Muffiny kawowe z chałwąSkładniki:

  • 300 g mąki
  • 140 g cukru
  • 125 ml mleka
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kawy (10 g) rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody (30 ml)
  • 1 cukier waniliowy (8 g)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Oraz:

  • 100 g dobrej chałwy waniliowej pokrojonej na 12 kawałków

Przygotowanie:
Masło rozpuścić i przestudzić, dodać cukier, jajko, letnią kawę i mleko. Wymieszać.

Muffiny kawowe
W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier waniliowy i sól. Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać do połączenia składników.
Foremki do muffin napełnić do połowy masą, włożyć kawałek chałwy i przykryć masą.

Muffiny z chałwą
Piec w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 20 minut. Przestudzić i dowolnie udekorować.

Robiąc te muffiny wzorowałam się na przepisie Majanki i tej strony. Z tym że przeliczałam składniki na gramy, więc przepisy mogą troszkę się różnić.