Kurczak w sosie słodko-ostrym

Kurczak w sosie słodko-ostrym

Ekspresowe danie, z sosem słodko-ostrym nadające się w sam raz na obiad we dwoje, na uroczystą kolację i niedzielny obiad z rodziną. Piersi kurczaka można podać w całości albo przygotować je w formie kotletów.

Kurczak w sosie słodko-ostrym

Składniki:
– 2 podwójne piersi kurczaka
– puszka brzoskwiń w syropie
– słoiczek keczupu włocławek
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Kurczaka opłukać i oczyścić. Przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć na patelni i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Kurczak obsmażany na patelni
Na każdej piersi kurczaka ułożyć połówkę brzoskwini. Połowę syropu z brzoskwiń wymieszać keczupem (ja dałam pół słoiczka). Powstałym sosem zalać piersi kurczaka.

Kurczak w sosie z brzoskwiniami
Naczynie wstawić do rozgrzanego do 200°C piekarnika i zapiekać przez około 20 minut.

Danie podaję z ryżem.