Chleb tostowy

Chleb tostowy

Chlebek wyszedł pyszny, mięciutki, jasny, ze złotą skórką. Prezentowany na zdjęciu był jeszcze lekko ciepły i jak każdy własnoręcznie pieczony chlebek, taki jest najlepszy. Od razu zjedliśmy pół chleba z masłem i dżemem truskawkowym. Dziś po nim zostały tylko okruszki.
Myślę, że chlebek byłby pyszny z tostera, niestety nasz nie doczekał testu.

Chleb tostowy

Składniki:

  • 310 ml mleka
  • 470 g mąki pszennej
  • 60 g mąki krupczatki
  • 7 g drożdży suszonych instant (1 saszetka)
  • 10 g soli (1 łyżeczka)
  • 10 g cukru (1,5 łyżeczki cukru)
  • 15 g masła
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie:
W ciepłym mleku rozpuścić masło, drożdże i cukier. Do miski wsypać obie mąki, dodać sól, mleko z rozpuszczonymi składnikami i sok z cytryny. Dokładnie wyrobić ciasto, z początku może troszkę się kleić ale w ostateczności powinien ładnie odstawać od miski.
Blaszkę o wymiarach 10×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować bochenek chleba i włożyć do blaszki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

Chleb tostowy w blaszce
Chlebek piec w rozgrzanym do 190°C piekarniku przez 30 minut.

Chleb tostowy