Zapiekanka „raz – dwa – trzy”

Zapiekanka „raz – dwa – trzy”

A dziś bardzo szybka zapiekanka stąd też jej nazwa. Jest bardzo uniwersalna, nadaje się na zwykły codzienny obiad, ale można podać i na kolację. Zapiekanka jest bez dodatku tłuszczu więc i lekka, chyba że dodamy ser tłusty, ale makaron łagodzi sprawę.

Zapiekanka z makaronem, szynką i serem
Składniki:

  • 300-350g makaronu nitki
  • 200 g szynki
  • 200 g żółtego sera
  • 250 ml mleka
  • 3 jajka
  • po 1/2 łyżeczki pieprzu, soli, papryki czerwonej słodkiej i gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, szynkę pokroić w cienkie paseczki, ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wszystkie składniki razem wymieszać.

Zapiekanka - przygotowanie
Jajka roztrzepać, mleko zagrzać i jeszcze gorące wlewać do jajek (cały czas mieszając). Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać (uwaga na sól – często szynka jest dość słona co wpływa na całą zapiekankę).
Formę do zapiekanek posmarować olejem, lekko obsypać bułą tartą, przełożyć makaron z szynką i serem, zalać przygotowaną zawiesiną.

Zapiekanka upieczona
Zapiekankę piec przez 30 minut w rozgrzanym do 190°C piekarniku.

Polecam też wypróbować przepis na Zapiekana marchewkę z groszkiem i boczkiem. Pyszna, kolorowa i zdrowa.