Tartaletki z gruszkami

Tartaletki z gruszkami

Zbliża się Dzień Babci i Dzień Dziadka, a te babeczki pasują idealnie na te święta. Gdyby babcia zastanawiała się czym wnuków ugościć już ma świetny pomysł. Chociaż ja mam jeszcze lepszy pomysł, gdyby wnuczęta zrobiły takie babeczki dla dziadków to by była jeszcze lepsza niespodzianka.
Oczywiście tartaletki możemy wypełniać dowolnym kremem budyniowym i ulubionymi owocami. A zamiast kremu można przygotować śmietanką 30% ubitą z odrobiną cukru pudru.

Tartaletki z kremem budyniowym i gruszkami

Składniki:
Ciasto:
– 170 g mąki
– 85 g zimnego masła
– 16 g cukru waniliowego
– 30 ml zimnej wody
– szczypta sol
Krem budyniowy:
– budyń śmietankowy
– 400 ml mleka
– 100 g masła
– 40 g cukru
Oraz:
– 2 gruszki (np. konferencje)

Przygotowanie:
Ciasto:
Do mąki dodać cukier waniliowy, sól. Dodać masło i posiekać, dodać wodę i zagnieść gładkie, jednolite ciasto.

Składniki na tartaletki
Schłodzić w lodówce przez około godzinę. Następnie podzielić na sześć równych części i wykleić nimi foremkę, ciasto nakłuć widelcem.

Tartaletki - wygniatanie blaszki
Blaszkę włożyć do rozgrzanego do 200°C i piec przez 15 minut. Przestudzić.
Krem budyniowy: 300 ml mleko zagotować, w pozostałych 100 ml rozrobić budyń i rozpuścić cukier. Ugotować budyń a następnie schłodzić od czasu do czasu mieszając aby na wierzchu nie powstała skorupka. Masło ubić mikserem, aż uzyska jednolitą białą masę, cały czas miksując dodawać stopniowo zimny budyń.

Gruszki umyć, obrać przekroić na pół a następnie cieniutko pokroić w półplasterki. Spody napełnić masą budyniową a na wierzchu pokrojone plasterki gruszek (gruszkę można pokroić w kosteczkę i powtykać gęsto w masę.

Tartaletki z gruszkami
Dodam jeszcze, że świetnymi propozycjami na te zbliżające się święta są uśmiechnięte ciasteczka i rogaliki, a oto właśnie przepis na Serowe ciasteczka, oraz przepis na Drożdżowe rogaliki i bułeczki. To nie jedyne propozycje, postaram się podsunąć Wam jeszcze kilka pomysłów.