Panierowane piersi kurczaka

Panierowane piersi kurczaka

Panierowany kurczak to idealny sposób na podanie piersi kurczaka dla dzieci i dorosłych, na codzienny obiad oraz spotkania w większym gronie. Są chrupiące z wierzchu i delikatne w środku. Można je zrobić w wersji pikantnej i łagodnej. Ze względu na domownika, który nie przekracza metra wysokości wybrałam tę drugą wersję. Z sosem czosnkowym są idealne.

Kurczaka a'la KFC

Składniki:
– 600 g piersi kurczaka
– 1 płaska łyżka soli
– 125 ml letniej wody
Ciasto:
– 1 jajko
– 100 ml mleka
– 120 g mąki
– płaska łyżeczka curry
– płaska łyżeczka ostrej papryki (lub słodką)
– szczypta soli
Panierka:
– 50 g bułki tartej
– 100 g płatków kukurydzianych
Oraz:
– olej do smażenia

Przygotowanie:
Piersi kurczaka opłukać, oczyścić i pokroić na kawałki. W wodzie rozpuścić sól, zalać kawałki kurczaka. Odstawić na około 20 minut.
Z mąki, jajka, mleka i przypraw (sól, curry i papryka) rozrobić gęste ciasto.
Płatki kukurydziane rozdrobnić, dodać bułkę tartą i wymieszać.
W rondelku rozgrzać olej (więcej niż do zwykłego smażenia). Kurczaka lekko osuszyć, następnie zamaczać w gęstym cieście i obtaczać w panierce.

Kurczak w cieście

Kurczak w panierce
Smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu.

Kurczaka podałam z frytkami i sosem ziołowo-czosnkowym.

Sos ziołowo-czosnkowy

2 łyżki majonezu wymieszać z 2 łyżkami śmietany 18% (albo jogurtem naturalnym) dodać roztarty ząbek czosnku (albo czosnek granulowany), sól, pieprz i zioła prowansalskie. Dokładnie wymieszać.

Sos ziołowo-czosnkowy