Mini pizze z tuńczykiem

Mini pizze z tuńczykiem

No i znowu wyszło na opak. Miało być coś małego, szybkiego, słodkiego i do kawy – a jest? Również małe, pysznie i nawet szybko tyle że nie słodkie. To nasza wczorajsza kolacja. Polecam jako nietypową kolację, przekąskę na imprezę dziecięca i jako danie karnawałowe.

Mini pizza z tuńczykiem i mozarellą

Składniki:
Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 20 g drożdży
  • 180 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Farsz:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1/2 średniej cebuli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz, sól

Oraz:

  • mozarella
  • pomidorki koktajlowe

Przygotowanie:
Ciasto: Do miski przesiać mąkę, dodać rozdrobnione drożdże, olej, sól i cukier.

Przygotowanie ciasta na mini pizze
Zalać wodą i szybko wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Jeżeli ciasto będzie się kleić dodać odrobinę mąki a jeżeli będzie za twarde (będzie źle się ugniatać) dodać 1-2 łyżki wody. Postawić w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić na 6 równych kulek, następnie uformować małe placuszki (około 15 cm średnicy). Pozostawić do lekkiego wyrośnięcia.
Farsz:
Tuńczyka osączyć, dodać drobno posiekaną cebulę i zieloną pietruszkę. Wymieszać i doprawić do smaku.

Farsz na mini pizze
Na przygotowanych wcześniej placuszkach ułożyć farsz, następnie mozarellę pokrojoną w plasterki i pomidorki przekrojone na pół.

Przygotowanie mini pizzy
Mini pizze piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 20 minut. Po upieczeniu udekorować listkami bazylii. Podawać na ciepło.

Polecam również przepis na Zakręconą pizzę a także Calzone.