Kurczak curry

Kurczak curry

Danie błyskawiczne w przygotowaniu i na pewno zagości na moim stole jeszcze nie raz. Jest delikatne a podałam je z kaszką kuskus, ale można również zaserwować z dowolnym ryżem.

Kurczak w sosie curry

Składniki:
– 300 g kuskus
– 3 pojedyncze piersi kurczaka
– 1 mała cukinia
– 1 mała cebula
– 4 pieczarki
– 50 ml śmietanki 30%
– 50 g sera salami
– sól, pieprz, słodka czerwona papryka i curry

Przygotowanie:
Kurczaka opłukać, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę, przyprawić solą pieprzem, słodką czerwoną papryką i curry, wymieszać i odstawić (ja mięso zostawiłam na całą noc w lodówce).
Cebulę pokroić w kosteczkę i lekko podsmażyć. Dodać kurczaka i podsmażyć.

Kurczak smażony curry
Cukinię obrać i przekroić wzdłuż na cztery części, pokroić w plasterki (jeżeli nasiona są zbyt duże dobrze jest je wyciąć). Dodać do kurczaka i poddusić. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki, dodać do mięsa i cukinii, chwilę dusić. Podlać szklanką wody, dodać śmietankę i wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, czerwoną papryką i curry. Dodać ser, danie mieszać aż ser się rozpuści.

Kurczak w sosie
Kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu.
Danie podawać od razu po przygotowaniu.