Fondue czekoladowe

Fondue czekoladowe

Choć kociołka do Fondue nie posiadam, stanęłam na wysokości i przygotowałam tę pyszność. Taką słodkość możemy zaproponować gościom jako danie karnawałowe, ale również dla dzieci będzie to super zdrowa zabawa i świetny sposób do przemycenia niejadkowi porcji witamin. Oczywiście nie przesadzajmy z częstotliwością, bo jak każda pyszność, może im się przejeść.
Użyłam czekolady deserowej, więc Fondue wyszło lekko gorzkawe, przygotowując je dzieciom albo na kolację we dwoje, można przygotować pół na pół z czekoladą mleczną.

Fondue czekoladowe

Składniki:
– 200 g pokruszonej czekolady deserowej
– 100 g śmietanki (36%)
– 40 ml syropu gruszkowego (dałam z puszki)
– 1 puszka gruszek w  syropie
– biszkopty albo domowy biszkopt
– owoce np: mandarynki, pomarańcze, gruszki z syropu, banany, kiwi, melon

Przygotowanie:
Czekoladę pokruszyć i rozpuścić ze śmietaną, dodać syrop z gruszek (lub nalewki gruszkowej, wiśniowej).

Rozpuszczona czekolada z dodatkami
Wlać rozpuszczoną czekoladę do kociołka na fondue (jeżeli tak jak ja nie macie można wlać do podgrzanej miseczki, najlepiej ustawić ją na podgrzewaczu do herbaty).
Zanurzać w niej nadziane na szpadki albo patyczki do szaszłyków cząstki owoców i biszkopty.
Podawać i jeść od razu po przygotowaniu.