Rożki sylwestrowe

Rożki sylwestrowe

Na noc sylwestrową czy imprezę karnawałową można przygotować takie właśnie rożki. Są pyszne i aromatyczne. Najlepiej smakują na ciepło, ale i zimne zasmakują gościom. Rożki idealnie komponują się z dipem czosnkowym.

Rożki sylwestrowe

Składniki:
Ciasto:
– 400 g maki typ 405
– ok. 3/4 szkl. ciepłej wody
– 2 jajka
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól
Farsz:
– 15o g kiełbasy podwawelskiej
– 200 g żółtego sera
– rozmaryn
Oraz:
– papryka słodka

Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, oliwę, sól i zacząć ugniatać ciasto stopniowo dodawać ciepłą wodę.
Ciasto cienko rozwałkować i pokroić na nieduże kwadraty.

Ciasto
Farsz: Kiełbasę obrać ze skóry i drobno pokroić w kosteczkę. Ser zetrzeć na tarce i dodać do kiełbasy. Dodać rozmaryn i wymieszać. Na środek każdego kwadracika kłaść po łyżeczce farszu i zlepiać brzegi, brzegi przygnieść widelcem.

Przygotowane pierożki
Rożki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować oliwą. Piec przez 15-20 minut (aż się zarumienią) w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Rożki przed podaniem posypać słodką papryką.