Piernik z nutą pieprzu czerwonego

Piernik z nutą pieprzu czerwonego

Kilka dni temu, M. szperał po wszystkich szafkach. Już wiedziałam, że szuka czegoś czego tam nie ma :) Zachciało mu się ciasta, o 19 i to takiego, którego jeszcze nie robiłam. Zaczęłam wertować moje zapiski, natchniona zbliżającymi się świętami odruchowo pomyślałam o pierniku.
Przepis pierwszy, brak niektórych produktów, przepis drugi – to samo i tak z kilkoma pozostałymi. Ale uparłam się, piernik musi być. I był.
Piernik wyszedł pyszny, wilgotny, pachnący przyprawami, lekko pikantny. Piękny zapach czerwonego pieprzu unosił się od początku pieczenia.

Piernik z nutą pieprzu czerwonegoSkładniki:

  • 300 g mąki (2 szklanki)
  • 250 g cukru (1 szklanka)
  • 2 małe jajka
  • 250 ml mleka (1 szklanka)
  • 250 ml oleju (1 szklanka)
  • 80 g konfitury jeżynowej (2 łyżki)
  • 40 g Nutelli (1 łyżka)
  • 30 g przyprawy do pierników (2 łyżki)
  • 12 g sody oczyszczonej (2 łyżeczki)
  • 5 g ziarenek pieprzu czerwonego (1 łyżka)
  • szczypta soli

Przygotowanie:
Czerwony pieprz dokładnie rozbić w moździerzu.
Przygotować dwie miski. W jednej (większej) połączyć wszystkie mokre składniki, w drugiej misce połączyć suche składniki.


Mieszając mokre składniki, wsypywać po 1 łyżce suchych składników. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Podłużna formę (do keksów) posmarować olejem i obsypać bułką tartą (nadmiar bułki wysypać). Przelać do niej masę.


Piernik piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 1 godzinę (pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto się nie klei).
Zaraz po upieczeniu piernik wyjąć z blaszki, po przestygnięciu obsypać cukrem pudrem.