Paluszki

Paluszki

Paluszki są świetnym pomysłem na danie sylwestrowe. Można je podać z dowolnym dipem czy sosem. Zawierają mało soli więc jeśli organizujemy Sylwestra czy imprezę karnawałową razem z dziećmi, mogą po nie sięgać bez przeszkód.

Paluszki

Składniki:
– 500 g maki typ 405
– 200 g margaryny
– 1 jajko
– 1 białko
– 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
– szczypta soli

Przygotowanie:
Mąkę przesypać do miski, dodać margarynę, jajko, śmietanę i szczyptę soli.


Zagnieść ciasto i schłodzić przez około 30 minut.
Z ciasta uformować równe wałeczki o długości około 15 cm.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej paluszki i posmarować rozbełtanym białkiem.

Paluszki piec przez 15-20 minut w rozgrzanym do 200°C piekarniku (aż będą rumiane).

Z podanych składników wychodzi około 50 sztuk paluszków.