Lukier cytrynowy

Tak naprawdę to mój pierwszy lukier. Wcześniejsze owszem wychodziły ale to nie było to.
Ten robiłam z miłą chęcią, dla Was, aby pokazać co można z niego zrobić. Pewnie lukier na bazie białek jest bardziej trwały, ale ja chciałam zrobić taki tradycyjny. Wyszedł pysznie słodko-kwaskowaty.
Znalazłam też świetny pomysł na robienie wzorków. Nie wykałaczką (masakra), nie z tuby z papieru (jakoś szło ale to nie było to). Najlepiej ozdabiało się woreczkiem śniadaniowym. Cały czas kontrolowałam ilość lukru, nie zastygał w woreczku i dobrze się nim operowało.

Lukrowane muffiny

Składniki:
- 140 g cukru pudru
- 30 ml soku z cytryny

Przygotowanie:
Do cukru pudru wycisnąć świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Lukier cytrynowy
Nałożyć 2 łyżki lukru do woreczka śniadaniowego, lekko ścisnąć, tak aby woreczek był lekko napięty i w jednym rogu zrobić delikatnie dziurkę za pomocą wykałaczki.


Lukier nadaje się na ciasta, do polukrowania babeczek i do zrobienia cienkich wzorków na ciasteczkach.

Lukrowane pierniczki

  • Ruuuuda

    Laaajcik :D przyda się do babki cytrynowej :D i wygląda mmmmm

  • http://najsmaczniejsze.pl/ najsmaczniejsze.pl

    świetny pomysł :)

  • lukierkowy wladyslaw

    pyszny lukier mniam na babeczkach wyszedł supcio polecam