Lebkuchen

Lebkuchen

Przepis ten znalazłam dawno temu na jakiejś niemieckiej albo szwedzkiej stronie, już nawet nie pamiętam gdzie to było. Od wielu lat co roku jem te pierniczki, kupne oczywiście, są to moje ulubione pierniczki, lepszych nie jadłam. Postanowiłam zmierzyć się z nimi sam na sam i je upiec. Wprowadziłam kilka swoich zmian, wyszły pyszne, pikantne, choć inne od tych kupnych.
Zaraz po upieczeniu są mięciutkie ale za chwilę robią się twarde jak kamień. Kilka godzin po lukrowaniu robią się mięciutkie.
Kto jeszcze nie ma pierniczków? Do dzieła, te pierniczki można spokojnie zrobić w ostatniej chwili. I powiem Wam że warto.

Lebkuchen

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 200 ml miodu
  • 85 g masła
  • 90 g zmielonych migdałów
  • 2 płaskie łyżeczki mielonego imbiru (4 g)
  • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu (2 g)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (2 g)
  • 1 płaska łyżeczka startej gałki muszkatołowej (2 g)
  • ½ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej (1 g)
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
  • 1 pomarańcz
  • 1 cytryna

Przygotowanie:
Pomarańcz i cytrynę sparzyć, zetrzeć z połowy skórkę na drobnej tarce. Masło podgrzać razem z miodem. Migdały zmielić dwukrotnie (albo nawet trzykrotnie) razem z pieprzem i goździkami.

Mielone migdały
Do mąki dodać zmielone migdały, pozostałe przyprawy, skórkę z cytrusów i rozpuszczone masło z miodem.

Przyprawy Lebkuchen
Wyrobić ciasto (ciasto jest dość klejące). Przykryć i pozostawić do ostygnięcia.
Na blaszce położyć papier do pieczenia i rękoma robić kuleczki tak około 2-3 cm średnicy. Rozpłaszczać w ręku i układać na blaszce zachowując odstępy ponieważ ciasto rośnie. Aby ciasto ładnie się formowało polecam maczać ręce w wodzie.

Pierniczki surowe
Pierniczki piec w pierniczki rozgrzanym do 180°C przez około 12-15 minut, następnie schładzać na kratce

Upieczone pierniczki
Lukier:
– 300 g cukru pudru
– 60 ml gorącej wody

Lukier bez białek
Przygotować lukier:
Do cukru pudru dodawać stopniowo wodę i energicznie mieszać aż do uzyskania porządnego efektu. Lukier powinien być lejący ale nie wodnisty.
Po przestudzeniu pierniczków zamaczać górną częścią w lukrze i odkładać na kratkę aby lukier obsechł.

Lebkuchen z lukrem
Dla urozmaicenia, do lukru dodałam 1 łyżkę słodkiego kakao i dodatkowo udekorowałam Lebkuchen.

Lebkuchen