Krem czekoladowy

Krem czekoladowy

Sylwestra i karnawał to nie tylko sałatki czy przekąski. W te dni możemy sobie poszaleć i pozwolić na odrobinę słodkości. Jako deser przygotowałam Krem czekoladowy. W tym deserze możemy również poeksperymentować. Zamiast budyniu czekoladowego dać budyń śmietankowy (również pysznie smakuje) a na kolację we dwoje – budyń w kolorze różu.

Krem czekoladowy

Składniki:
– 1 opakowanie budyniu czekoladowego
– 450 ml mleka
– 1 łyżki cukru
– 4 łyżki likieru czekoladowego albo ajerkoniaku
– przecinki czekoladowe
– 200 g śmietanki kremówki

Przygotowanie:
Budyń z dodatkiem cukru ugotować na mleku, schłodzić i zmiksować z likierem. Śmietankę ubić.
Do pucharków wkładać kolejno część budyniu, ubitą śmietankę, przecinki, śmietankę i budyń. Udekorować kleksem śmietanki.