Korzenne księżyce

Korzenne księżyce

Już podczas przygotować ciasteczek w domu roznosił się przepiękny aromat cynamonu połączonego z kardamonem i goździkami, a w trakcie pieczenia zapach nabrał intensywności. Nie wiem czy godzina 23.30 jest odpowiednia do stania w kuchni i pichcenia, ale o której godzinie piec korzenne księżyce jak nie o północy? przecież jak sama nazwa wskazuje, są to księżyce a nie słoneczka. Ciasteczka są bardzo kruche, po upieczeniu dobrze jest je przestudzić na blasze.

Kruche korzenne, ciasteczkowe księżyce
Składniki:

  • 180 g zimnego masła
  • 250 g mąki
  • 50 g drobno mielonych migdałów
  • 50 g drobno mielonych orzechów włoskich
  • 70 g drobnego cukru
  • 16 g cukru waniliowego + do obsypania po upieczeniu
  • 5 g mieszanki zmielonych przypraw (cynamon, goździki, kardamon)

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wsypać do miski (masło pokroić na kawałki) i zagnieść ciasto, można schłodzić w lodówce.

Z ciasta formować wałki o średnicy około 4 cm i ciąć na krążki (około 5 mm).
Formować księżyce i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


Księżyce piec w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez około 12 minut (aż się zarumienią). Od razu po upieczeniu księżyce obsypać cukrem waniliowym.