Drożdżowe muffiny i mini makowce

Drożdżowe muffiny i mini makowce

Wpadł mi do głowy pomysł  na drożdżowe muffiny, których nigdy nie jadłam. Święta się zbliżają więc innego nadzienia nie mogło być jak tylko z makiem.
Pierwszy sposób przygotowania to muffiny z nadzieniem makowym, przykryte krążkiem ciasta i gwiazdeczką, stosownie do rodzaju świąt.
Drugim sposób przypadł mi do gustu, to mini makowce.
Pierwszy jak i drugi sposób świetnie nadaje się na ładnie zapakowany prezent świąteczny.
Są bardzo łatwe w wykonaniu, nawet dzieci bardzo chętnie uczestniczą w przygotowywaniu ciasteczek. Efekt pomocy mojej 15-sto miesięcznej córeczki widać na zdjęciu. Tak, to te ciemniejsze, brzdąc mały od jakiegoś czasu niepostrzeżenie podkręca temperaturę. Wyszły smakowicie, sama z chęcią je zajadała.

Drożdżowe muffiny i mini makowceSkładniki:
Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 90 g masła
  • 40 cukru kryształ
  • 20 g drożdży
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 150 g maku
  • 200 ml mleka
  • 50 g płatków migdałowych
  • 20 g rodzynek
  • 20 g mielonych orzechów włoskich
  • 20 g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 jajko
  • skórka z 1 pomarańczy
  • kilka kropelek aromatu cytrynowego

Oraz:

  • 1 jajko

Przygotowanie:
Nadzienie: Mak opłukać. Mleko zagotować i dodać do niego odsączony mak. Gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut. Odcedzić i dwukrotnie zmielić. Dodać miód, cukier, rodzynki (można je zmielić z makiem), mielone orzechy i pokruszone płatki migdałów oraz żółtko jajka.

Mak z migdałami
Pomarańcz sparzyć i zetrzeć z niej skórkę, dodać do masy razem z kilkoma kropelkami aromatu cytrynowego. Dokładnie wymieszać. Białko ubić i dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać.
Ciasto: Do mąki wsypać szczyptę soli, dodać jajko. Cukier i drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i dodać do mąki. Masło rozpuścić i przestudzić. Zacząć wyrabiać ciasto dodając stopniowo przestudzone masło. Jeżeli ciasto będzie się kleić podsypać odrobiną mąki i ponownie wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia.

I sposób na muffiny: Blaszkę do muffin posmarować odrobiną oleju i posypać bułką tartą (nadmiar wysypać). Ciasto rozwałkować na dość cienkie ciasto, delikatnie położyć na blaszce tak aby ciasto wpadło do środka. Delikatnie obciąć nadmiar ciasta. Do każdej muffiny nałożyć nadzienie, przykryć wyciętymi okręgami ciasta. Posmarować  roztrzepanym jajkiem.

Muffiny z makiem
II sposób na muffiny: Ciasto cienko rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50x30cm (80×30 jeżeli robimy tylko roladę). Na cieście rozsmarować nadzienie pozostawiając około 2 cm wolnego miejsca w z dłuż dłuższych boków. Zwinąć ciasno roladę i pokroić na 12 kawałków (18 jeżeli robimy tylko roladę). Posmarować delikatnie rozkłóconym jajkiem.

Mini makowce
Muffiny z makowym nadzieniem piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20 minut.