Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

Szukałam szarlotki, innej niż wszystkie, takiej nie pospolitej i znalazłam. Jest to szarlotka sypaną. Dawno już o niej słyszałam ale nie mogłam się odważyć i ją przygotować. No i nadszedł ten dzień, w którym się zdecydowałam i nie żałuję. Szarlotkę przygotowywałam na jutro, na specjalną okoliczność. Połowy ciasta już nie ma, chyba nie muszę mówić dlaczego.
A ten zapach.

Szarlotka sypana


Składniki:
– 1 szklanka mąki (150 g)
– 1 szklanka kaszy manny (200 g)
– 1 szklanka cukru (dałam troszkę mniej – 200 g)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenie (dałam połowę – 2 g)
– 100 g masła (dałam 120 g)
Oraz:
– 1 kg soczystych jabłek
– 1 łyżeczka cynamonu (2 g)

Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie sypkie składniki.


Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, posypać cynamonem i wymieszać.
W blaszce układać kolejno: sypkie składniki, masło, jabłka, sypkie składniki, jabłka, sypkie składniki, masło.


Na blaszce o średnicy 20 cm wsypałam 1/3 sypkich składników, następnie na tarce starłam 60 g zimnego masła, kolejną warstwą były sypkie składniki, jabłka pozostała część sypkich składników i starte zimne masło.
Ciasto piec przez około 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Szarlotka sypana bierze udział w akcji „Gotujemy po polsku!”, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.

Przygotowując szarlotkę, wzorowałam się na przepisie ze strony kotlet.tv, wprowadzając kilka swoich modyfikacji.