Placek po zbójnicku

Placek po zbójnicku

Placek po zbójnicku, jadło drwala czy placek po węgiersku? Wydaje mi się, że nie ma większej różnicy, a jeżeli kiedyś była, to te dania się wymieszały jak składniki placka ziemniaczanego.
Placek wyszedł pyszny a farsz jeszcze lepszy. Poezja.
Dodam jeszcze, że z podanych składników wychodzi 8 placków o średnicy 26-28 cm.

Jadło drwala

Składniki:
– 1,5 kg ziemniaków
– 2 jajka
– 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
– 1 szklanka mąki pszennej
– sól, pieprz, majeranek
Sos:
– 1 podwójna pierś kurczaka
– 1 czerwona papryka
– 1 duży pomidor
– 1 cebula
– 250 g bulionu drobiowego
– 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
Oraz:
– kwaśna śmietana np. 18%
– żółty ser

Przygotowanie:
Ziemniaki zetrzeć na tarce. Dodać jajka, przyprawy i mąkę. Dokładnie wymieszać. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie dodać więcej mąki (i na odwrót). Placki smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron na złocisty kolor.


Sos: Piersi kurczaka opłukać, oczyścić i pokroić w paseczki, ugotować. Cebulę pokroić i podsmażyć, następnie dodać pokrojoną paprykę ugotowanego kurczaka. Poddusić.


Dodać pokrojonego pomidora (bez skórki) i bulion. Razem poddusić. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać.

Połowę placka polać sosem, przykryć druga połową, polać sosem i śmietaną. Posypać startym serem.


Placek po zbójnicku bierze udział w akcji „Gotujemy po polsku!”, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.