Pikle

Wiem, wiem – sezon ogórkowy już dawno za nami. Ale po remoncie mam lekki poślizg z niektórymi przepisami, zwłaszcza z przetworami. No ale jest przynajmniej jeden plus, w następnym sezonie letnim przepis będzie czekał na wszystkich chętnych. Z podanych proporcji wychodzą 2 pół litrowe słoiczki.

Pikle


Składniki:
- 3 kilogramy ogórków przeznaczonych na pikle
- 2 łyżki soli
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 1 łyżeczka mieszanki do ogórków konserwowych (koper, chrzan, pieprz czarny, ziele angielskie, czosnek suszony, liść laurowy)
Zalewa:
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki cukru
- 1/4 szklanki octu
- 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Ogórki umyć, obrać, przekroić w z dłuż i łyżeczką usunąć gniazda nasienne. Ponownie przekroić w z dłuż. Posolić i dokładnie wymieszać. Pozostawić na około 2 godziny. Następnie osuszyć na czystej ściereczce.
Do czystych słoików wsypać po 1/4 łyżeczki gorczycy i po 1/2 łyżeczki mieszanki do ogórków konserwowych.
Ogórki ciasno ułożyć w słoikach.


Przygotować zalewę: dokładnie wymieszać wodę, cukier, ocet i sól. Zalać ogórki w słoiczkach. Pasteryzować 20 minut.

Pikle biorą udział w akcji „Gotujemy po polsku!”, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.



Komentarze do wpisu: “Pikle

  1. Ja w tym roku narobiłam pikli(po dwa słoiki) o różnych smakach, aby właśnie w przyszłym roku mieć już wiedzę, które są wg nas najlepsze. I tak są z rodzynkami, z przyprawą gyros, z papryką, chili, curry i oczywiście z musztardą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>