Gołąbki z kapustą włoską

Gołąbki z kapustą włoską

Bardzo lubię gołąbki a najlepsze są u mamy, tylko niestety nie mieszkamy zbyt blisko siebie, więc muszę sobie jakoś radzić. I tak eksperymentuję. Tym razem chciałam zaprezentować gołąbki drobiowe (gołębie chyba można zaliczyć do drobiu?).
Są pyszne i lekkostrawne. Co najważniejsze, smakowały rodzinie (zwłaszcza córeczce).

Gołąbki z kapustą włoską

Składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 500 g mielonego z drobiu (1 podwójna pierś kurczaka)
  • 100 g ryżu (1 torebka)
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki mąki lub bułki tartej
  • sól, pieprz, słodka papryka

Gołąbki z kapustą

Przygotowanie:
Liście kapusty delikatnie zdejmować jeden po drugim i sparzyć w gorącej lekko osolonej wodzie.

Liście, które się porwały również sparzyć a następnie posiekać (około 4-5 liści). Przestudzić. W między czasie ugotować ryć i przestudzić.
Do mięsa mielonego wbić jajko, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, ugotowany ryż, posiekaną kapustę, mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać.

Z przestudzonych liści obciąć grube żyłki i do każdego liścia wkładać po 1 kopiastej łyżce farszu i ciasno zawijać gołąbki.


Gołąbki ciasno ułożyć w garnku i zalać wodą tak aby były lekko przykryte.

Gotować około 30 minut na średnim ogniu uważając aby gołąbki się nie przypaliły.

Podawać z sosem pomidorowym albo białym.

Gołąbki z kapusty włoskiej biorą udział w akcji „Gotujemy po polsku!”, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.

 

Gołąbki z kapustą włoską