Babka z pomarańczą

Babka z pomarańczą

Zostało mi kilka pomarańczy i tak się zastanawiałam co z nich zrobić. Pomyślałam że upiekę ciasto, trochę trwało zanim wymyśliłam jakie ma być to ciasto. Podumałam i wyszła mi o to taka pyszna babka. Pachnąca, lekka i wilgotna.

Babka z pomarańczą


Składniki:
– 200 g mąki
– 200 g cukru
– 200 ml oleju
– 5 jajek
– 2 pomarańcze (100 ml soku wyciśniętego z pomarańczy)
– 6 g cukru pudru
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, w dalszym ciągu miksując dodać olej i sok z pomarańczy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy.
Formę do ciasta posmarować olejem i posypać kaszą manną, wlać ciasto.
Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 40 minut.


Po przestudzeniu ciasta można je posypać cukrem pudrem albo polać lukrem pomarańczowy.