Pizzerinki na każdą porę dnia

Pizzerinki na każdą porę dnia

Wczoraj siostra narobiła mi apetytu swoimi pierogami. Postanowiłam zrobić na dzisiejszy obiad pierogi ruskie, no ale jak to często bywa plan jest tylko planem. Pierogi będą innym razem – dziś była pizza. I to nie byle jaka. Taka mini pizza, pizzerinka, bardzo pyszna, aromatyczna, pachnąca, puszysta. Po prostu ach i och. Sami zobaczcie.

Pizzerinki

Składniki:
Ciasto:
– 500 g mąki
– 250 ml ciepłej wody
– 42 g świeżych drożdży
– 1 łyżka oleju
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka soli
Sos:
– po 1 łyżce:
– przecieru pomidorowego
– wody
– oleju
– suszonej bazylii
– szczypta suszonego oregano
– do smaku: sól, pieprz, czosnek granulowany
Oraz:
– 200 g żółtego sera
– 100 g salami
– 50 g pieczarek
– 1 mała cebula

Przygotowanie:
Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie razem z cukrem. Do mąki wsypać sól, przelać rozpuszczone drożdże i wlać olej. Dokładnie wyrobić ciasto i pozostawić do lekkiego wyrośnięcia.
Blachę posypać mąką a z ciasta zrobić małe kuleczki (około 100 g), rozpłaszczyć je formując małe pizze. Pozostawić do wyrośnięcia.
Sos: wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.

Plasterki salami pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w średnią kosteczkę. pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.


Na pizzach rozsmarować sos, posypać odrobiną sera, ułożyć resztę składników i posypać pozostałym serem.


Pizze piec w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez około 15 minut.

Przygotowuję najpierw 4 pizze, pod koniec pieczenia rozpoczynam układanie farszu na pozostałych 4 (inaczej ciasto by mogło być za mokre).


Mini pizze powstały dzięki Dorocie ze Smakuje. W planach był inny obiad, ale gdy weszłam na jej stronę stwierdziłam, że nic innego dziś nie może być – musi być pizza. Ciasto zrobiłam według swojego przepisu na pizze, do farszu użyłam to co miałam w lodówce a sos zrobiłam według przepisu Doroty ze Smakuje (od siebie dodałam oregano).