Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i suszonymi grzybami to typowo Wigilijne danie ale postanowiłam przyrządzić te danie już teraz. Raz że miałam akurat kapustę a dwa, że dostałam całkiem pokaźne wiaderko suszonych prawdziwków od mamy. Tak pachniały, że nie mogłam się powstrzymać. No i zrobiłam.
Krokiety najlepiej smakują z dobrze przyprawionym ciepłym barszczykiem.
Z podanego przepisu na ciasto wyszło mi 15 dużych naleśników. Farszu jeszcze troszkę zostało więc jutro będą pewnie pasztecików albo kilka pierożków.

Krokiety z kapustą i grzybami
Składniki:
Farsz:

  • 30 g suszonych prawdziwków
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz, czerwona słodka papryka

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 500 ml mleka
  • 300 g mąki
  • sól

Przygotowanie:
Grzyby opłukać, zalać odrobiną wody (tak żeby je lekko przykryła) i podgotować.
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać grubo zmielone grzyby lub drobno pokrojone. Podsmażyć.


Kapustę zmielić na grubym sitku (lub drobno pokrojoną) i dodać do cebuli i grzybów, podsmażyć (jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna należy ją najpierw opłukać).
Jeśli farsz wyjdzie zbyt suchy można dolać wodę po grzybach. Doprawić do smaku.


W trakcie przygotowywania farszu usmażyć naleśniki.

Farsz rozsmarować na jeszcze ciepłych naleśnikach i zgrabnie zwijać w krokiety.


Jajka roztrzepać na jednym talerzyku, na drugim wysypać bułkę tartą. Krokiety kolejno zamaczać w jajku, następnie w bułce i obsmażać na złoty kolor na rozgrzanej patelni.

  • http://eksperymentalnie.blogspot.com/ aga-aa

    ja mogę przygarnąć pozostały farsz ;) zjem tak jak lubię najbardziej, łychą i solo, bez niczego ;)

  • Nina

    u mnie nie ma tradycji podawania krokietów na Boże Narodzenie, co dom to inny obyczaj ;)

  • http://hichotka.blogspot.com/ Ivon

    Wyglądają przepysznie :D

  • jacko

    a ja zaraz zrobie bo mam smaka i z barszczykiem bede zajadał nie będe czekał do świąt:))