Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i suszonymi grzybami to typowo Wigilijne danie ale postanowiłam przyrządzić te danie już teraz. Raz że miałam akurat kapustę a dwa, że dostałam całkiem pokaźne wiaderko suszonych prawdziwków od mamy. Tak pachniały, że nie mogłam się powstrzymać. No i zrobiłam.
Krokiety najlepiej smakują z dobrze przyprawionym ciepłym barszczykiem.
Z podanego przepisu na ciasto wyszło mi 15 dużych naleśników. Farszu jeszcze troszkę zostało więc jutro będą pewnie pasztecików albo kilka pierożków.

Krokiety z kapustą i grzybami
Składniki:
Farsz:

  • 30 g suszonych prawdziwków
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz, czerwona słodka papryka

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 500 ml mleka
  • 300 g mąki
  • sól

Przygotowanie:
Grzyby opłukać, zalać odrobiną wody (tak żeby je lekko przykryła) i podgotować.
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać grubo zmielone grzyby lub drobno pokrojone. Podsmażyć.


Kapustę zmielić na grubym sitku (lub drobno pokrojoną) i dodać do cebuli i grzybów, podsmażyć (jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna należy ją najpierw opłukać).
Jeśli farsz wyjdzie zbyt suchy można dolać wodę po grzybach. Doprawić do smaku.


W trakcie przygotowywania farszu usmażyć naleśniki.

Farsz rozsmarować na jeszcze ciepłych naleśnikach i zgrabnie zwijać w krokiety.


Jajka roztrzepać na jednym talerzyku, na drugim wysypać bułkę tartą. Krokiety kolejno zamaczać w jajku, następnie w bułce i obsmażać na złoty kolor na rozgrzanej patelni.



Komentarze do wpisu: “Krokiety z kapustą i grzybami

  1. a ja zaraz zrobie bo mam smaka i z barszczykiem bede zajadał nie będe czekał do świąt:))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>