Puszek

Puszek

Przepis na babkę puszek pochodzi z Biblioteczki Poradnika Domowego z 1996 roku (Przepisy czytelników na ciasta i ciasteczka). Ostatnio wyszukuję stare magazyny i wyszukuję takie perełki. Babka bardzo szybka w przygotowaniu, piękna w wyglądzie a co najważniejsze pyszna.
Babkę można dodatkowo urozmaicić przecinając ją w poziomie na 1 albo 2 części. Dolną część można posmarować kwaśnymi konfiturami a górną na przykład kremem śmietankowym albo ubitą śmietanką.

Ciasto puszekSkładniki:

  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 2 łyżki octu
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy

Przygotowanie:

Margarynę utrzeć z cukrem na puch, wbijać po jednym jajku i nadal ucierać. Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z pszenną i proszkiem do pieczenia, dodać olej, ocet, aromat i starannie wymieszać.
Przełożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i piec przez około 40 minut w 150°C.

 

 

  • Zapisuje i piekę w ciemno:) uwielbiam sam zapach takich babek:)

  • iza

    bardzo fajnie wygląda…;)

  • przepis prosty a ciasto pyszne!

  • dokładnie to mój przepis:) z tego samego źródła

  • Asia

    6 łyżek mąki płaskich czy kopiastych?

  • Asiu takich lekko kopiastych tak około 35g

  • grazyna

    Jak ja tego przepisu szukałam, kiedyś jadłam taką babkę była pyszna.