Placki ziemniaczane inaczej

Placki ziemniaczane inaczej

Miałam nadmiar ziemniaków i pomyślałam że zrobię placki ziemniaczane. Pomyślałam i zrobiłam, tylko że placki robione po staremu troszkę mi się znudziły (chociaż są przepyszne), więc wyszukałam nowy przepis. Wzorowałam się na przepisie na Placki po Otwocku z Kuchni Polskiej, lecz nie są identyczne jak w książce. Zmieniłam kilka produktów i dzięki nim placki wyszły pyszne i delikatne.
A tu znajdziecie przepis na tradycyjne placki ziemniaczane.

Placki ziemniaczane

Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 2 duże pomidory
– 2 duże jabłka
– 3 jajka
– 120 g mąki
– sól, pieprz, chili

Przygotowanie:
Ziemniaki, jabłka i sparzone pomidory obrać i zetrzeć na tarce (tarłam maszynowo). Dodać jajka, mąkę i przyprawy. Wszystko starannie wymieszać.


Dużą łyżką nakładać na rozgrzaną patelnię masę ziemniaczaną i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać z cukrem albo z kwaśną śmietaną.