Deser kakaowo-bananowy

Deser kakaowo-bananowy

Dziś dżdżysto chyba w całym kraju a i po za nim też nieciekawie. Na osłodę i poprawę nastrojów proponuję pyszny deser, który dzięki kakao i malinom jest ciekawy w smaku.

Deser bananowo-kakaowy

Składniki:
– 2 banany
– 330 ml śmietanki 30%
– 2 łyżki słodkiego kakao
– 4 łyżeczki cukru trzcinowego (lub do smaku)
– świeży sok z malin

Przygotowanie:
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić, dodać cukier i kakao i wymieszać.
Banany pokroić w plasterki.
Do pucharków układać kolejno: część śmietanki (2 łyżki) następnie 1/4 pokrojonych bananów, syrop z malinami, śmietankę, banany, syrop i na końcu cienką warstwę śmietanki.


Deser udekorować i dobrze schłodzić.

Sok z malinami – maliny zasypać cukrem i odstawić aż puszczą sok.