Zupa czereśniowa

Lekka zupa owocowa w sam raz na upalne lato.
Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam zupę z dzieciństwa, która była przezroczysta z pysznym maminym makaronem.
Moja zupa owocowa jest zabielona śmietanką, z dodatkiem drobnym makaronu, który sama przyrządziłam.

Zupa czeresniowa

Składniki:
- 900 ml wody
- 250 g wydrylowanych czereśni (albo wiśni)
- 50 g cukru
- 200 ml śmietanki 30%
- 40 g mąki
- sól


Przygotowanie:

Do wody wrzucić czereśnie (bez pestek) i cukier. Zagotować i zmniejszyć temperaturę.
Do śmietany dodać mąkę i dokładnie wymieszać, tak aby nie powstały grudki.


Dodać 4 łyżki ciepłego płynu, wymieszać i wszystko razem wlać do wody z czereśniami. Lekko posolić (sól doda smaczku zupie), zagotować.

Zupę można podawać z drobnym makaronem na ciepło lub na zimno.

Zamiast czereśni można użyć wiśni, jeżeli są mało słodkie (kwaskowate), polecam dodać więcej cukru.



Komentarze do wpisu: “Zupa czereśniowa

  1. Ja też jeszcze nie jadłam zupy czereśniowej zrobionej w taki sposób. A z makaronem własnego wyrobu myślę że moje dzieciaczki będą się zajadały. Już zapowiada się pysznie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>