Zupa czereśniowa

Zupa czereśniowa

Lekka zupa owocowa w sam raz na upalne lato.
Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam zupę z dzieciństwa, która była przezroczysta z pysznym maminym makaronem.
Moja zupa owocowa jest zabielona śmietanką, z dodatkiem drobnym makaronu, który sama przyrządziłam.

Zupa czeresniowa

Składniki:
– 900 ml wody
– 250 g wydrylowanych czereśni (albo wiśni)
– 50 g cukru
– 200 ml śmietanki 30%
– 40 g mąki
– sól


Przygotowanie:

Do wody wrzucić czereśnie (bez pestek) i cukier. Zagotować i zmniejszyć temperaturę.
Do śmietany dodać mąkę i dokładnie wymieszać, tak aby nie powstały grudki.


Dodać 4 łyżki ciepłego płynu, wymieszać i wszystko razem wlać do wody z czereśniami. Lekko posolić (sól doda smaczku zupie), zagotować.

Zupę można podawać z drobnym makaronem na ciepło lub na zimno.

Zamiast czereśni można użyć wiśni, jeżeli są mało słodkie (kwaskowate), polecam dodać więcej cukru.

  • Super pomysł na upalne dni. Pysznie wygląda :)

  • pysznie się zapowiada! ja robiłam, ale nieco inaczej :)

  • Czereśniowej zupy jeszcze nie jadłam!

  • allicce

    Ja też jeszcze nie jadłam zupy czereśniowej zrobionej w taki sposób. A z makaronem własnego wyrobu myślę że moje dzieciaczki będą się zajadały. Już zapowiada się pysznie.

  • allicce – moja mała wsuwała aż jej się uszka małe trzęsły :)