Warzywa z jajkiem i sosem czosnkowym

Warzywa z jajkiem i sosem czosnkowym

Sałatka zdrowa, pyszna i szybka w wykonaniu, można ją przygotować dużo wcześniej. Powiedziałabym nawet, że jest to wskazane ze względu na sos, który potrzebuje się ‚przegryźć’.
Sałatkę polecam na grilla i na przyjęcia w małym gronie, jako dodatek do dań oraz samodzielna przekąska np. do piwa.
Tak przygotowana sałatka zostanie skonsumowana w całości i nie będzie już problemu z resztkami, z którymi nie wiadomo co robić.

Warzywa z jajkiem i sosem czosnkowym


Składniki:
– 1 mały brokuł
– 1 średni zielony ogórek
– 1 duży pomidor
– 1 mała puszka kukurydzy

Składniki na sos:
– 150 ml jogurt naturalnego
– 2 łyżki majonezu
– 1-2 ząbki czosnku
– 1 łyżka suszonego oregano
– sól, pieprz

Oraz:
3-4 jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:
Brokuł umyć, pokroić na różyczki i ugotować na parze (sparzyć). Ogórka obrać, usunąć ziarna i pokroić w drobną kosteczkę. Pomidora umyć, pokroić i usunąć nasiona, pokroić w kosteczkę. Kukurydzą osączyć. Jajka obrać i pokroić w ćwiartki albo ósemki.
Do sześciu salaterek układać kolejno: brokuł, ogórek, pomidor, kukurydza, na wierzchu ułożyć jajka.


Przygotować sos.

Do miseczki wlać jogurt, dodać majonez,przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem polać warzywa.

  • sos czosnkowy to jest to!

  • a zrobię sobie taką dzisiaj, a co:) …tylko bez kukurydzy bo tej nie mogę:)

  • allicce

    Ooo sos czosnkowy uwielbiany przez mojego męża a i piwko lubi więc taką sałatką go zaskoczę i myślę że ze smakiem ją zjemy.