Smażone czereśnie

Smażone czereśnie

Smażone czereśnie świetnie przełamują smak słodkich deserów z kremami, serkami i bitą śmietaną oraz tortów – głównie bezowych.
Przepis jest na jeden mały słoiczek o pojemności 250 g. Proporcje należy zwiększyć w zależności od tego ile mamy czereśni (słoiczków).
Jeden słoiczek wystarcza na przyrządzenie 2 deserów (przepis już niedługo) albo jednego tortu bezowego.

Smażone czereśnie

Składniki:

  • 200 g czereśni
  • 20 g cukru kryształ
  • 2 ml likieru (najlepiej wiśniówki ja dałam ajerkoniak)
  • (można dodać 2 g cukru z prawdziwą wanilią)

Przygotowanie:

Czereśnie umyć, oczyścić z ogonków. Przekroić na pół i wyjąć pestki.


Czereśnie wrzucić do rondelka, zasypać cukrem i wlać likier. Smażyć na średnim ogniu przez około 20 minut aż powstały sos lekko zgęstnieje.


Słoiczki dokładnie umyć i sparzyć. Jeszcze gorące czereśnie przełożyć do słoiczków i zakręcić. Pozostawić do ostygnięcia.

Jeżeli mamy zamiar wykorzystać smażone czereśnie jeszcze tego samego dnia, należy je przed użyciem przestudzić.