EggTiramisu

EggTiramisu

Pewnie nie raz zjadłam deser czy ciasto, gdzie w kremie było surowe jajko (żółtko)
i z pewnością było przepyszne, ja jednak omijam tego typu kremy.
Ostatnio zrobiłam wyjątek i dodałam mnóstwo jajek. Deser wyszedł pyszny.
Egg Tiramisu można podać w letnie popołudnie, pod warunkiem, że deser jest dobrze schłodzony.

egg tiramisu

Składniki:

  • 10-12 biszkoptów
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 + 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 + 4 łyżki likieru jajecznego
  • 50 ml śmietanki 30%

Przygotowanie:
Serek mascarpone dokładnie wymieszać z dwoma łyżkami cukru pudru (można dać więcej/mniej cukru – do smaku).
Kawę rozpuszczalną rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody, przestudzić, dodać 2 łyżki likieru jajecznego i wymieszać.
Śmietankę dokładnie ubić dodając 1 łyżkę cukru pudru (również do smaku +/- 1 łyżka).

W rozpuszczonej kawie lekko zamaczać biszkopty i układać warstwami w dwóch pucharkach, przekładać masą z serka mascarpone (biszkopty – serek – biszkopty – serek – biszkopty – serek).


Ubitą śmietankę przełożyć do szprycy do dekoracji i wyciskać na około pucharków gwiazdki. Do środków wlać po 2 łyżki ajerkoniaku.

Deser przed podaniem dokładnie schłodzić.