Cukinia faszerowana mięsem i warzywami

Cukinia faszerowana mięsem i warzywami

Czas wiosenno-letnio-jesienny to mnóstwo możliwości kulinarnych, a to ze względu na sezonowość na warzywa i owoce. Tym razem mamy sezon na cukinię.
Przepisów z cukinią jest bardzo dużo tym razem polecam przygotowanie cukinię faszerowaną warzywami. Cukinię można przygotować w wersji wegetariańskiej, będzie równie pyszna.

Cukinia faszerowana

Składniki:
– 4 średnie cukinie (najlepiej świeżo zerwane)
– 1 kg mięsa (dałam karkówkę)
– 250 g ryżu
– 2 pomidory
– 1 cebula
– 1 papryka czerwona
– 1 papryka żółta
– 1 mała cukinia
– oregano świeże i suszone
– pieprz i sól
– cienkie plasterki boczku wędzonego
– ok. 1 litra bulionu

Przygotowanie:
Ryż ugotować i przestudzić. Duże cukinie przekroić wzdłuż i wydrążyć nasiona. Warzywa umyć (pomidora sparzyć i zdjąć skórkę) i pokroić w kostkę. Cebulę podsmażyć na patelni, dodać zmielone mięso i podsmażyć. Dodać pokrojone warzywa, doprawić do smaku solą, pieprzem i suszonym oregano. Dusić pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Dodać ryż i dokładnie wymieszać.


Cukinię ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub wysokiej blaszce. Obsypać suszonym oregano, włożyć farsz i posypać pokrojonym świeżym oregano. położyć plasterki boczku.


Wlać bulion do naczynia (nie może sięgać do farszu). Całość zapiekać w 150°C przez około 40 minut w piekarniku z włączonym termoobiegiem.