Ciasto z bezą i malinami

Ciasto z bezą i malinami

Troszkę nazbierało mi się przepisów. Pewnie sporo zdjęć nie zostanie wykorzystanych, ponieważ nie spisałam przepisów a wyglądają apetycznie. Trudno się mówi.
Na szczęście sporo przygotowywanych potraw doczekało spisania i mogę je zaprezentować.
To jedno z nich i na dodatek bardzo ekspresowe: ciasto, słodka beza i do tego maliny które dają kontrast nie tylko wizualny ale też i smakowy. Można je zastąpić innymi kwaskowatymi owocami, na przykład porzeczkami czy jagodami (truskawki lub inne słodkie raczej tu nie pasują – ciasto wyjdzie za słodkie).

Ciasto z bezą i malinami

Składniki:
– 300 g mąki
– 125 g margaryny
– 4 żółtka
– 1 jajko
– 1/2 szklanki cukru
– 1 płaska łyżeczka proszek do pieczenia
– 0,5 l malin

Przygotowanie:
Z margaryny, żółtek, jajka i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia zagnieść gładkie ciasto. Wyłożyć dno formy. Maliny oczyścić i wysypać na ciasto.


Białka ubić dodając stopniowo cukier. Wyłożyć na malinach.

Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez 35 minut.