Ciasto z bezą i malinami

Ciasto z bezą i malinami

Troszkę nazbierało mi się przepisów. Pewnie sporo zdjęć nie zostanie wykorzystanych, ponieważ nie spisałam przepisów a wyglądają apetycznie. Trudno się mówi.
Na szczęście sporo przygotowywanych potraw doczekało spisania i mogę je zaprezentować.
To jedno z nich i na dodatek bardzo ekspresowe: ciasto, słodka beza i do tego maliny które dają kontrast nie tylko wizualny ale też i smakowy. Można je zastąpić innymi kwaskowatymi owocami, na przykład porzeczkami czy jagodami (truskawki lub inne słodkie raczej tu nie pasują – ciasto wyjdzie za słodkie).

Ciasto z bezą i malinami

Składniki:
– 300 g mąki
– 125 g margaryny
– 4 żółtka
– 1 jajko
– 1/2 szklanki cukru
– 1 płaska łyżeczka proszek do pieczenia
– 0,5 l malin

Przygotowanie:
Z margaryny, żółtek, jajka i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia zagnieść gładkie ciasto. Wyłożyć dno formy. Maliny oczyścić i wysypać na ciasto.


Białka ubić dodając stopniowo cukier. Wyłożyć na malinach.

Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez 35 minut.

  • Bardzo lubie takie ciasta:)
    Apetycznie wygląda:)

  • ciasta z peza zawsze slicznie sie prezentuja

  • słodkości;) a maliny w cieście- rewelacja.

  • bardzo lubię ciasta z bezą :)

  • Wyglada obłędnie! Z pewnością jest pyszne:)

  • iza

    piękne ciasto…:)

  • a ta wisienka na wierzchu strasznie necąca:)

  • malinka ;)

  • mizia

    ciasto pyszne choć proste w przygotowaniu. Ja dodałam trochę cukru do ciasta,a do malin dodałam trochę jeżyn…wyszło rewelacja…Polecam.:)