Ciasto z bezą i malinami

Troszkę nazbierało mi się przepisów. Pewnie sporo zdjęć nie zostanie wykorzystanych, ponieważ nie spisałam przepisów a wyglądają apetycznie. Trudno się mówi.
Na szczęście sporo przygotowywanych potraw doczekało spisania i mogę je zaprezentować.
To jedno z nich i na dodatek bardzo ekspresowe: ciasto, słodka beza i do tego maliny które dają kontrast nie tylko wizualny ale też i smakowy. Można je zastąpić innymi kwaskowatymi owocami, na przykład porzeczkami czy jagodami (truskawki lub inne słodkie raczej tu nie pasują – ciasto wyjdzie za słodkie).

Ciasto z bezą i malinami

Składniki:
- 300 g mąki
- 125 g margaryny
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszek do pieczenia
- 0,5 l malin

Przygotowanie:
Z margaryny, żółtek, jajka i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia zagnieść gładkie ciasto. Wyłożyć dno formy. Maliny oczyścić i wysypać na ciasto.


Białka ubić dodając stopniowo cukier. Wyłożyć na malinach.

Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez 35 minut.



Komentarze do wpisu: “Ciasto z bezą i malinami

  1. ciasto pyszne choć proste w przygotowaniu. Ja dodałam trochę cukru do ciasta,a do malin dodałam trochę jeżyn…wyszło rewelacja…Polecam.:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>