Pizza serowa z kiełbasą

Pizza serowa z kiełbasą

Eksperymenty zazwyczaj wychodzą przepysznie. Tak właśnie było z sobotnią pizzą serową, którą robiłam z pustym żołądkiem czyli – bardzo szybko. Miałam resztki sera i kiełbasy wszystko razem wymieszałam i wyszło coś wspaniałego. Z serami można dowolnie eksperymentować, zamiast sera Morskiego można dodać ser, który będzie się „ciągnął” w trakcie jedzenia.

Pizza serowa z kiełbasą


Składniki:
Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 21 g świeżych drożdży
  • 125 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Z podanych składników zagnieść ciasto. Ugniatać tak długo, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą a ciasto nie będzie kleić się do rąk.
Ciasto rozwałkować podsypując lekko mąką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim ciasto. Pozostawić do lekkiego wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować farsz.

Sos pomidorowy:

  • 1 duży pomidor
  • świeża bazylia
  • 1 ząbek czosnku (lub więcej)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Pomidor umyć, przeciąć na pół i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Bazylię pokroić, ząbek czosnku obrać, zmiażdżyć i dodać razem do startego pomidora. Lekko doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.

Farsz:

  • 200 g żółtego sera (dałam Morski)
  • 75 g sera topionego (dałam 4 plastry Gouda)
  • 50 g sera Parmesan
  • 1 cebula
  • ½ pętka kiełbasy (albo jedno mniejsze)

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Kiełbasę pokroić w plasterki.

Ciasto posmarować sosem pomidorowym. Posypać serem (¼ pozostawić), cebulą i plasterkami kiełbasy. Posypać pozostałym serem.

Pizzę piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 27-30 minut.