Tort cynamonowy

Tort cynamonowy

Dzień Mamy – w tym roku to i moje święto. Kilogramy obowiązków, szczypta stresu, deko snu – nagrodą są wyciągnięte rączki do uścisku i szczery uśmiech radości na mój widok. Bardzo miłe uczucie, każda mama o tym wie, teraz… wiem i ja.

Na tą miłą okoliczność przygotowałam tort cynamonowy. Ciasto wygląda na pracochłonne, ale wbrew pozorom bardzo szybko mi to poszło. Blaty szybko ostygły bo są cieniutkie, śmietanka i mascarpone były schłodzone w lodówce więc krem był zimn. Tort poszedł pod nóż od razu po udekorowaniu, chociaż jest lepszy jak troszkę postoi.

Tort cynamonowy

Składniki:
Ciasto:
– 220g mąki
– 200g masła
– 120 g drobnego cukru
– 1 jajko
– 1 łyżeczka cynamonu
Krem:
– 250ml śmietanki kremówki 36%
– 250g kremu mascarpone
– 40g cukru pudru
– 1/2 łyżeczki startego imbiru
Oraz:
– kakao do dekoracji

Przygotowanie:
Ciasto: Utrzeć masło z cukrem na jednolitą masę, następnie wbić jajko i dalej ucierać. Delikatnie mieszając wsypywać stopniowo (po 1 łyżce) mąkę i cynamon.

Tort z cynamonem

Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, narysować krążki o średnicy 20 cm. Uzupełnić ciastem cienko i równo rozsmarowując.

Tort cynamonowy

Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180°C (około 10-12 minut).

Tort cynamonowy

Krem: Śmietankę ubić z cukrem pudrem, delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone. W między czasie dodać starty imbir.

Kremem przekładać krążki, lekko je dociskając uważając aby zbytnio nie popękały.
Posmarować wierzch tortu. Posypać kakao (dałam słodkie kakao), pozostałym kremem udekorować tort.

Tort wykonałam podpatrując Tort cynamonowy z Nowej Kuchni Polskiej – spotkania z przyprawami.