Placek z winogronami

Placek z winogronami

Moje pierwsze ciasto drożdżowe. Mogę się pochwalić – wyszło. Może ciut za słodkie, następnym razem zmniejszę ilość cukru przynajmniej o 50g. Ciasta z winogronami, śliwkami, itp. nie lubię już lubię. Jeszcze tylko muszę się przekonać do ciast z rodzynkami i bakaliami. Ale pomału, nie będę zbytnio szaleć. Winogrona były z pestkami i tak je upiekłam, nie przeszkadzały zbytnio bo nie było ich wiele, ale polecam kupić bezpestkowe, albo usunąć pestki.

Placek z winogronami

Składniki:
Ciasto:
– 350 g mąki
– 300 g cukru
– 100 g masła
– 200 ml ciepłego mleka
– 5 g suchych drożdży
– 2 jajka
– 1 łyżka cukru waniliowego
– szczypta soli
Kruszonka:
– 100 g mąki
– 75 g cukru
– 50 g masła
Oraz:
– 500g winogron (najlepiej tych bezpestkowych)

Przygotowanie:
Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 1 łyżkę cukru i wymieszać. Do głębokiej miski wsypać mąkę, zrobić po środku wgłębienie i wlać rozczyn, przysypać lekko mąką i odstawić do wyrośnięcia.

Mąka zdrożdżami

W tym czasie utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym.

Jajka z cukrem

Dodać szczyptę soli i roztopione, przestudzone masło.

Jajka z cukrem i masłem

Przelać do miski z mąką i rozczynem. Wyrobić ciasto i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Winogrona umyć, oczyścić i osuszyć (jeżeli mamy winogrona z pestkami dobrze jest je usunąć).
Ciasto przełożyć do formy o średnicy 24 cm, ułożyć winogrona lekko dociskając.
Kruszonka: Wszystkie składniki zagnieść i rozkruszyć ręką i posypać ciasto.

Ciasto z winogronami

Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około godzinę. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło, w razie potrzeby wydłużyć pieczenie.