Cebularz

Cebularz

Cebularze są pyszne. mięciutkie i pachnące. Te sklepowe to się chowają. Tak nam smakowały, że niebawem zrobię je jeszcze raz. Co prawda nie mam obecnie świeżych drożdży ale mam suszone – powinny wyjść bez większego problemu.

cebularze

Składniki:
Ciasto:
– 400g mąki
– 250 ml mleka
– 30g drożdży
– 40 ml oleju
– 1 jajko
– szczypta soli
Farsz:
– 300g cebuli
– 150g sera żółtego
– sól, pieprz, rozmaryn

Przygotowanie:
Ciasto: Zrobić rozczyn z drożdży, ciepłego mleka i 3 łyżek mąki, pozostawić do wyrośnięcia (chwilkę). Do mąki dodać sól, rozczyn, jajko i olej, po czy szybko i dokładnie wyrobić gładkie ciasto. Formować małe okrągłe placuszki i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce i odstawić do wyrośnięcia.
Farsz: Cebulą obrać, pokroić w talarki (każdy sposób jest dobry) i podsmażyć na patelni przyprawiając solą, pieprzem i rozmarynem. Ułożyć na placuszkach.
Ser zetrzeć na tarce i posypać bułeczki.

Cebularze piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut.

  • oj, chyba niebawem je zrobię :)

  • Ewa

    Cebularze to produkt regionalny, skąd pochodzę. Zawsze kupowałam je w sklepie, sama jeszcze nie robiłam.

  • iza

    uwielbiam cebularze masz rację te ze sklepu niech się chowają…;)

  • TEŻ PIEKĘ TAKIE DLA KOCHANEGO MĘŻA, SĄ PRZEPYSZNE I NAWET TE Z MOJEJ STAREJ UKOCHANEJ UCZELNI (DOTĄD NAJWSPANIALSZE) SIĘ PRZY NICH CHOWAJĄ

  • Ola

    Właśnie je robię, zobaczymy czy wyjdą tak smakowicie jak piszesz :D

  • Mam nadzieję, że tak, mi za każdym razem wychodzą pyszne, koniecznie podziel się swoimi wrażeniami :)