Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Przepis zupełnie nie niedzielny, ale taki na sobotnią kolację akurat. Przepis znalazłam w jakimś starym bezpłatnym poradniku dla pacjentów – Nasze Zdrowie. Zapiekanka łatwa i nie wymaga wiele pracy postanowiłam przygotować, zjeść i przekazać dalej przepis.
Zamiast dość wyrazistego smaku i zapachu rozmarynu, można dodać inną przyprawę pasującą do zapiekanych ziemniaków.

Zapiekanka ziemniaczana

Składniki:
– 800 g obranych ziemniaków (około 10 sztuk)
– 300 ml mleka
– 100 g tartego żółtego sera (np. Gouda)
– 1 jajko
– przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn
– olej

Przygotowanie:
Ziemniaki zetrzeć na tarce na cienkie paseczki lub cieniutko pokroić. Do mleka dodać jajko, starty ser i przyprawy. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i równo wyłożyć wszystkie ziemniaki, zalać mieszanką mleczną.
Zapiekankę ziemniaczaną piec przez około 45 minut w rozgrzanym do 200°C piekarniku.

Zapiekanka ta jest bardzo podobna do Zapiekanki ziemniaczanej z makrelą, którą polecam.