Pieczeń rzymska

Przygotowania do świąt trwają, trochę krótkie, czasami mam wrażenie że trochę zapomniane, nie pielęgnowane, ale są równie ważne jak te zimowe.
Polecam pieczeń rzymską, jest to wielki ‚klops’ z jajkami w środku. Można podać na obiad albo kolację. Smakuje na ciepło i na zimno albo cienko pokrojone na kanapki. Polecam też obsmażane na patelni.

Pieczeń rzymska

Składniki:

  • 1,3 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka)
  • 6 + 2 jajka
  • 50 g bułki tartej
  • 2 czerwone cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • suszone zioła: oregano, rozmaryn (lub inne)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
6 jajek ugotować (ilość zależna jest od długości blaszki). Mięso opłukać, pokroić i zmielić. Czosnek obrać i pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na patelni. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do czosnku, podsmażyć z odrobiną soli. Do mięsa dodać podsmażoną cebulę, bułkę tartą, 2 surowe jajka, oregano, odrobinę rozmarynu, przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i posypać bułką tartą. Jajka obrać. Do prostokątnej formy wyłożyć część mięsa, na środku ułożyć jajka (można obciąć okrągłe końcówki jajek, tak aby było jak najwięcej żółtek), dokładnie nakryć pozostałym mięsem.
Pieczeń piec w rozgrzanym do 180-190°C przez około 50 minut (wierzch pieczeniu musi się zarumienić).

Przepis bierze udział w akcji “Kuchnia Wielkanocna 2010“.



Komentarze do wpisu: “Pieczeń rzymska

  1. Pingback: Pieczeń rzymska | Gotuj z nami

  2. A może zamiast w tym roku pieczeni to podobne ale inaczej.Scotish eggs.polecam próbowałam w zeszłym roku i przyjęło się nie tylko na święta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>