Chleb z płatkami owsianymi

Chleb z płatkami owsianymi

Wielkanocne chlebki zachęciły mnie do wypiekania chlebów. Był pyszny i niebawem zrobię następny. Zachęcam wszystkich do samodzielnego wypiekania chlebów, może nie co dziennie – ale tak kilka w ciągu roku. No i przynajmniej wiadomo co w nich siedzi.

Chleb z płatkami owsianymi

Składniki:

  • 500 g mąki chlebowej ciemnej
  • 50 g mąki pszennej
  • 100 g płatków owsianych
  • 350 ml ciepłego mleka
  • 50 ml ciepłej wody
  • 25 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w mleku i wodzie (ciepłe – nie gorące). Do miski wsypać wszystkie sypkie składniki, dodać miękkie masło i rozpuszczone drożdże. Szybko wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.
Ciasto ponownie zagnieść formując bochenek. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i ułożyć w niej bochenek, pozostawić na około 30 minut.
Lekko oprószyć białą mąką.
Chleb piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 45 minut.

Chleb z płatkami owsianymi